RO
ENConţinutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României

loftyconcepts

30 aprilie 2020

Niciun comentariu

Home Mama Maradin

Mâncarea sănătoasă – un stil de viață

Mâncarea sănătoasă – un stil de viață

Cum se prepară diverse tipuri de legume la cuptor?

Dacă acum ceva timp mâncatul sănătos era văzut ca pe un răsfăț, din fericire din ce în ce mai mulți oameni au început să înțeleagă de ce trebuie să mănânce sănătos. Să înțeleagă ce fel de alimente să evite sau să consume cu moderație, dar și în ce mod să le prepare pentru a fi super gustoase și în același timp să nu mai reprezinte un pericol pentru sănătate. Aici ne referim, desigur, la faimoasele prăjeli. Recunoaștem că este cel mai ușor să prăjești orice, de la cartofi la carne, și că în unele situații acest tip de mâncare este chiar binevenit. Poate uneori nu ai timp să petreci mai mult timp în bucătărie, iar atunci este în regulă să încropești ceva, atât timp cât nu faci din asta un obicei. Totuși, există multe alternative de a găti atât carnea cât și legumele în moduri mult mai sănătoase, iar dacă îți permite cheful te încurajăm să profiți de ele. Preferatul nostru este și va fi mereu cuptorul, deoarece prin această metodă aromele naturale ale legumelor ies mult mai bine în evidență. Ne putem juca cu legumele cum vrem, cu texturile, culorile și aromele – sănătatea este inclusă în rețetă!

Legume la cuptor – un mic ghid

Poate te întrebi de ce vrem să îți dăm câteva tips&tricks legate de gătitul legumelor la cuptor. Poate te gândești că oricine poate face asta. Și așa și este! Oricine poate găti legume gustoase la cuptor, exact ca un bucătar profesionist!
Poți alege un singur fel de legume, precum cartofii, cartofii dulci sau morcovii, sau poți face un mix personalizat de legume cu cartofi, mazăre, ceapă, morcovi, ardei, chiar și dovlecei. Alege legumele tale preferate și dă-le personalitate! Încearcă să tai legumele la aceeași dimensiune pentru a se găti în același timp. Nu vrei cartofi încă cruzi și morcovi abia gătiți.
Cel mai simplu mod de a găti legume la cuptor este să le pui pe toate direct în tavă sau într-un castron încăpător, să adaugi un strop de ulei cât să acopere toate legumele, sare, piper. Le amesteci bine, le pui în tavă pe hârtia de copt și gata!
Poți trece la următorul pas dacă te simți pregătit – condimentele. În funcție de ce legume alegi trebuie să alegi și condimentele potrivite. Usturoiul merge, în general, cu orice legumă. Rozmarinul se înțelege foarte bine cu cartofii. Poți adăuga suc de citrice – lămâi sau portocale – fie în mixul de ulei, fie direct deasupra legumelor odată ce acestea sunt aproape gata. Dacă te simți chiar încrezător poți prepara un mix de zahăr brun sau miere cu suc de citrice în care să răsfeți legumele – curcubeu pe cerul gurii!


Timpul ideal de gătit

Probabil metoda ta și a multor altora se numește ”Deschide cuptorul din când în când” atunci când vine vorba de a verifica dacă legumele sunt gătite sau nu. Atunci când legumele nu sunt gătite destul, cât și atunci când sunt gătite prea mult, își pierd din gust, din textură și din savoare și cu siguranță vei cataloga experiența ca una nereușită. Special pentru tine și pentru papilele tale gustative îți lăsăm o listă de cele mai celebre legume preparate la cuptor și timpul de gătire:
Ridichi – 10 minute
Zucchini – 15 minute
Broccoli – 15 minute
Ardei gras – 15 minute
Roșii – 15 minute
Vânătă – 20 minute
Ceapă – 20 de minute
Morcovi – 30 de minute
Dovleac – 30 de minute
Cartofi dulci – 30 de minute
Sfeclă – 30 de minute
Cartofi – 35 de minute


Poftă bună la gătit! #Magiadeacasa