RO
ENConţinutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României

loftyconcepts

06 mai 2020

Niciun comentariu

Home Mama Maradin

Bucătăria – loc de conectare

Bucătăria – loc de conectare

Ești un aventuros al lumii culinare sau abia acum începi să experimentezi, să înveți și să descoperi plăcerile gătitului? În oricare situație te-ai afla, acest articol e pentru tine! 


Bucătăria nu trebuie să fie locul în care intri doar de nevoie. Astăzi paradigma gătitului s-a schimbat. Devenind o activitate pe care o poate face oricare membru al familiei, poți descoperi că gătitul poate fi plăcut, relaxant, chiar duios și plin de iubire.

Gătitul este o artă accesibilă oricui – tot ce ai nevoie este să fii deschis să experimentezi și să înveți! 

Atunci când gătești trebuie să fii atent, prezent, să ai răbdare. Amintește-ți, îți zboară gândul la trecut sau viitor când ai cuțitul în mână ori când trebuie să gândești pasul următor? Niciodată! Gătind, ești total prezent, total conectat cu tine, iar dacă ai și ajutoare în bucătărie, partener, copii, ești conectat cu ei, sunteți un tot, având ca și obiectiv desăvârșirea unei mese și, pe nesimțite, vă conțineți unii pe ceilalți, învățați unii de la alții, vă bucurați, deveniți mai toleranți, vă dați voie să fiți imperfecți și vă bucurați de ceea ce ați făurit împreună.

De ce trebuie gatite ciupercile

Momentele în care aștepți să fiarbă ciorba sau să se coacă plăcinta sunt ideale pentru a te conecta cu tine, trăgându-ți sufletul printr-o respirație profundă și ascultându-ți mintea, corpul, ori cu cei dragi, povestind, împărtășind experințele de peste zi.  


Desigur, gătitul poate însemna și doar gătit. Ingrediente, arome, condimente, tigăi sfârâind și gusturi care mai de care mai rafinate. Unul dintre ingredientele care stârnesc emoții în contradictoriu e reprezentat de ciuperci. Împătimiți ai bucătăriei sau nu, cu toții avem cu siguranță preferințele noastre, talentele noastre, dar… parcă ciupercile ne ridică multe semne de întrebare! Mai jos îți voi prezenta câteva tipuri de ciuperci numai bune de gătit și ușor de găsit în orice supermarket.

De reținut este faptul că ciupercile sunt bogate în proteină și că este potrivit să nu amestecăm la aceeași masă proteina vegetală (provenită din ciuperci) cu proteina animală (provenită din orice fel de carne). O astfel de combinație va îngreuna digestia, iar calitatea nutrienților rezultați în urma procesului de digestie va fi diminuată.

Ciupercile în bucătărie

Cred că deja știi acest soi, deoarece sunt cele mai populare – ciupercile Champignon. Acestea sunt bogate în fibre și amidon, lucru care ajută la o bună funcționare a sistemului digestiv. În plus, ciupercile Champignon sunt bogate și în antioxidanți care ne ajută la întărirea sistemului imunitar. 
Pe plaiuri mai exotice avem ciupercile Shiitake, originare din Japonia și China. Desigur, au un rol important asupra sănătății sistemului imunitar și a pancreasului. Ciupercile Shiitake sunt bogate în vitamina B, săruri organice și aminoacizi esențiali și pot fi consumate chiar și de persoanele care suferă de diabet, fiind chiar indicate. 


Ne întoarcem pe plaiuri românești și aducem în prim plan Gălbiorii, ciupercile sălbatice ușor de recunoscut prin forma lor de lalea. Cel mai des se găsesc în pădurile de conifere, lângă copaci acoperiți de mușchi și sunt culese foarte des de împătimiții ciupercilor. Gălbiorii pot întări sistemul imunitar și au efecte benefice și asupra memoriei, a stărilor de oboseala și asupra sănătății sistemului osos deoarece conțin acid glutamic, vitamina D, fier, cupru, potasiu și vitamina B. Probabil categoria care generează cea mai mare confuzie sunt bureții, deoarece se împart în foarte multe soiuri. Iar modurile de preparare sunt la fel de variate și ele! Pleurotus sunt ciuperci cu o fibră foarte cărnoasă și cu o aromă dulceagă specială. Aceste ciuperci sunt bogate în vitaminele B1 și B3, acid folic, fosfor, potasiu și au proprietăți antibacteriene și antioxidante. Hribii sunt un soi de ciuperci fragede, bogate în minerale și vitamine, cu o cantitate ridicată de potasiu. Iar la final – trufele! Acestea sunt cele mai ”luxoase” ciuperci, care necesită o culegere specială, datorită rarității și beneficiilor numeroase pe care le oferă. Trufele sunt bogate în proteine, săruri minerale, calciu, fier, zinc, potasiu, fosfor și magneziu!